Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα από συχνές ερωτήσεις. Επιλέξτε με κλικ την ερώτηση που σας ενδιαφέρει ώστε να δείτε την αντίστοιχη απάντηση.

Αν είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχετε σε συνεδρία αυτό μπορεί να σας τρομάζει καθώς πρόκειται να κάνετε κάτι το οποίο δεν έχετε ξανακάνει και οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε κάπως αγχωμένοι όταν ξεκινάμε κάτι νέο και άγνωστο. Στην πρώτη συνεδρία θα αφιερώσουμε χρόνο στο να γνωριστούμε και να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους σκέφτεστε να ξεκινήσετε τις συνεδρίες. Θα έχετε χρόνο να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας μαζί μας, να κάνετε ερωτήσεις  σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία και έπειτα να μας πείτε κάποια πράγματα που αφορούν την υγεία σας και την οικογενειακή σας κατάσταση.

Οι ατομικές συνεδρίες έχουν διάρκεια 50’, οι συνεδρίες ζεύγους 90’ ενώ οι ομαδικές 120’.  Η συχνότητα των συνεδριών είναι κυρίως μια φορά την εβδομάδα.

Εξαρτάται από τον θεραπευτικό στόχο. Οι συνεδρίες συμβουλευτικής για συγκεκριμένο σκοπό διαφέρουν από την μακρόχρονη ψυχοθεραπεία. Συνήθως στις πρώτες ανακουφίζονται τα «συμπτώματα» ενώ στις δεύτερες  επεξεργάζονται βαθύτερα «αίτια». 

Συνήθως σε έναν ειδικό απευθυνόμαστε όταν βιώνουμε κάποια δυσκολία. Ωστόσο οι δυσκολίες που απασχολούν τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας μπορεί να απορρέουν από παρελθοντικές καταστάσεις αλλά και από αρνητικές σκέψεις που αφορούν το μέλλον. Επίσης σε έναν ειδικό απευθυνόμαστε όταν επιθυμούμε την επίτευξη μεγαλύτερης αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

Πέρα από τη θεραπεία ζεύγους για προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, είναι σημαντικό να γίνεται οικογενειακή θεραπεία όταν πρόκειται για δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί της οικογένειας. ‘Ετσι το πλάνο που μπαίνει μέσα στη θεραπεία  θα έχει την έγκριση και δέσμευση για την υλοποίησή του και από τις δυο πλευρές των γονιών.  

Ακόμα και η ατομική συμβουλευτική μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην οικογένεια. Όταν ένα μέλος της οικογένειας αλλάζει, τότε αλλάζουν και οι δυναμικές της. 

Η Ψυχολογία αποτελεί έναν ευρύτερο κλάδο. Σε αυτήν ανήκουν κατευθύνσεις όπως η κοινωνική ψυχολογία, οι νευροεπιστήμες,  η παιδοψυχολογία, η ψυχολογία των επιχειρήσεων & των καταναλωτών, η κοινοτική ψυχολογία, η κλινική ψυχολογία, η ψυχολογία υγείας, η έρευνα, κ.α. 

Η ψυχοθεραπεία είναι κομμάτι της ψυχολογίας και αφορά στη διαχείριση των ανθρώπινων ζητημάτων μέσω των συνεδριών.

Η διαφορά τους συχνά είναι ρευστή καθώς η μία υπεισέρχεται στην άλλη. Η συμβουλευτική συνήθως έχει να κάνει με την επίλυση πιο συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ζητημάτων. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που στοχεύει πέρα από την επίλυση των προβλημάτων που είναι στην επιφάνεια, στην βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και στην επεξεργασία πιο σύνθετων εσωτερικών συγκρούσεων και ζητημάτων. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κάνει ψυχοθεραπεία νομίζουν λαθεμένα πως έχουν κάνει ψυχανάλυση. Η ψυχανάλυση είναι χρονολογικά η πρώτη μορφή ψυχοθεραπείας που δημιουργήθηκε από τον Σίγκμουντ Φρόιντ. Η διάρκεια της θεραπείας αυτής στην τυπική της μορφή είναι χρόνια ενώ οι συνεδρίες της είναι πολύωρες και αρκετές μέρες την εβδομάδα. Πιο σύγχρονες μορφές της αποτελούν η ψυχοδυναμική θεραπεία και η αναλυτική.  Η σύγχρονη ψυχοθεραπεία έχει πολλές ακόμη προσεγγίσεις όπως είναι η Συνθετική, η Γνωσιακή-Συμπεριφορική, η Προσωποκεντρική, κ.α. Το ζητούμενο είναι ο θεραπευτής να είναι καλά εκπαιδευμένος στην εκάστοτε προσέγγιση και να λαμβάνει υπόψιν του αξίες που είναι καθολικές για κάθε θεραπευτική προσέγγιση όπως η έμφαση στην θεραπευτική σχέση, η ενσυναίσθηση, κ.α.

Ό,τι λέγεται μέσα στις συνεδρίες μένει ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. 

Όταν μετά την έναρξη των συνεδριών γίνουν τρεις απροειδοποίητες ακυρώσεις από τον συμμετέχοντα.  

Ουσιαστικά αποτελούν εργαλείο «για να μαθαίνεις πώς να μαθαίνεις». Σκοπός των συγκεκριμένων τεστ δεν είναι να βάλουν «ταμπέλες» στα παιδιά ή στους εκπαιδευόμενους αλλά μέσω των τεστ εκείνοι να βρουν τα δυνατά τους σημεία και αυτά που χρειάζονται ενίσχυση.  Σύμφωνα με το μαθησιακό προφίλ που διαφέρει από άνθρωπο  σε άνθρωπο δίνονται κατευθύνσεις διαβάσματος για αποτελεσματικότερη μάθηση. Επίσης μέσα από αυτά τα τεστ διαφαίνονται κλίσεις, ταλέντα και στοιχεία της προσωπικότητας. 

Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και εκπαιδευόμενους κάθε ηλικίας (μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, φοιτητές εκπαιδευόμενους - καταρτιζόμενους και σε κάθε ενήλικο άτομο).